Start

Nieuw(s) / New(s)

Wie? / Who?

De honden / The dogs

Puppy's??

Djazzlynn's ...

NKD 2008

Gezondheid / Health

Im Memoriam

Links

Gastenboek / Guestbook

Blog/Diary

 

 

 

Gezondheid / Health

(still under contruction)

TNS

TNS betekent "Trapped Neutrophil Syndrome", een erfelijke ziekte waar het beenmerg neutrophils (witte cellen) produceert, maar hen  niet effectief kan vrijgeven in de bloedbaan . Het immuun systeem van puppies die hieraan lijden werkt niet naar behoren. Uiteindelijk sterven zij aan besmettingen zij niet kunnen bestrijden.

Nog niet veel dierenartsen zijn van deze ziekte op de hoogte.  Verder worden de symptomen van de pup gerelateerd aan de op dat moment aanwezige ziekte. Uit  bloedonderzoek zijn de aantal witte bloedcellen vaak niet altijd lager dan normaal.  Vele gevallen zijn vaak verkeerd gediagnosticeerd als zijnde "fading puppy syndrome".

Meeste puppies worden ziek voordat zij de fokker verlaten.  Maar sommige hebben geen symptomen tot later. De oudste bekende overlevende was 2 jaar 8 maanden.  Meeste beÔnvloede puppies sterven of worden geŽuthanaseerd voordat zij  4 maanden oud zijn.

TNS heeft de kop opgestoken in Nieuw Zeeland, AustraliŽ, Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ. Het onderzoek brengt nu naar voren dat het gen wijdverspreid is onder de Border Collies. Het vererft autosomaal recessief, wat betekent dat beide ouders dragers moeten zijn om een puppy te krijgen die deze aandoening heeft.

In AustraliŽ aan de universiteit van NSW wordt er onderzoek gedaan naar deze ziekte. Er is een DNA test ontwikkeld om te kunnen opsporen welke honden "drager", "lijder" of "vrij" zijn. Er is nog geen standaard test. Op dit moment (Maart 2007) kunnen alleen honden onderzocht worden die in hun stamboom tot 6 generaties terug verwant zijn aan een "drager" (of "lijder").

 

Meer info over TNS:

bullet

BC Kennel Nice of you to come bye (nederlandstalig)

bullet

Wessex Border Collie Club (engelstalig)

bullet

Border Collie Club of Victoria (engelstalig)

bullet

Border Collie Health (engelstalig)

bullet

Bryning Border Collies (engelstalig)

 

Epilepsieonderzoek  

(Hier hebben Jazz en Lindi, als zijnde niet-epilepsiehonden, bloed voor gedoneerd)                                                              

Primaire epilepsie is een neurologische aandoening, die bij sommige hondenrassen vaker voorkomt dan bij andere rassen. Bij een aantal rassen (Duitse Herder, Beagle, Tervurense Herder, Keeshond, vermoedelijk Ierse Setter) is reeds aangetoond dat deze ziekte erfelijk is.

Er is een groot vermoeden dat ook bij Border Collies, Golden Retrievers en Nova Scotia Duck Tolling Retrievers erfelijke factoren een grote rol spelen in het vaker voorkomen van epilepsie. Zoals jullie waarschijnlijk weten, kan primaire epilepsie moeilijk te behandelen zijn. Deze behandeling vraagt levenslange medicatie en zelfs ondanks behandeling kan epilepsie nog fataal eindigen.

Een Fins humaan geneticus is momenteel bezig met een onderzoeksproject, om het gen dat primaire epilepsie veroorzaakt te lokaliseren bij bepaalde hondenrassen. Hij wil hiermee twee vliegen in 1 klap vangen. Enerzijds wordt een genetische bloedtest voor primaire epilepsie bij deze rassen mogelijk en anderzijds hoopt hij zo meer informatie te krijgen over de genen die bij mensen een rol spelen in het ontwikkelen van epilepsie. Het enige wat hij nodig heeft zijn zo veel mogelijk bloedstalen van deze rassen. Zowel volledig gezonde honden, als honden met primaire epilepsie komen hiervoor in aanmerking. Hij heeft natuurlijk heel wat stalen uit de Scandinavische landen, maar wil zijn databank graag uitbreiden. Daarom heeft hij aan de Faculteit diergeneeskunde te Merelbeke gevraagd om te trachten zo veel mogelijk bloedstalen te verzamelen van Nederlandse en Belgische honden. 

Sofie Vissers-Van Meervenne  

DVM, Neurology Resident

Department of Medicine and Clinical Biology of Small Animals

Faculty of Veterinary Medicine 

Ghent University

 

 

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan:  info@djazzlynn.nl  
Copyright © 2006 Djazzlynn's Border Collies
Laatst bijgewerkt: 23 March 2011